Opis

Beogradsko dramsko pozorište (BDP) osnovano je avgusta 1947. i bilo je prvo gradsko pozorište formirano u Beogradu posle Drugog svetskog rata.

Zgrada na Crvenom krstu, u kojoj se ovo pozorište danas nalazi, otvorena je u sezoni 1948/49,  a u periodu od 1959. do 1975. Beogradsko dramsko pozorište (BDP) je sa Beogradskom komedijom činilo jednu pozorišnu kuću - „Savremeno pozorište“, da bi decembra 1975. ponovo postalo Beogradsko dramsko.

Sredinom pedesetih i početkom šezdesetih godina 20. veka Beogradsko dramsko pozorište (BDP) je imalo svoj „zlatni“ period, a najviše zahvaljujući izuzetno uspešnim izvođenjima dela savremenih američkih dramskih pisaca i plejadi vrsnih glumaca, reditelja, scenografa, kostimografa... koji su svojim talentom proslavili scenu na Crvenom krstu.

Beogradsko dramsko pozorište (BDP) danas radi sa stalnim umetničkim ansamblom i nastavlja tradiciju stvorenu izvođenjem klasične i avangardne dramske literature, čime je stvorio i održao svoj prepoznatljiv stil i umetnički izraz. U proleće 2003. završena je temeljna rekonstrukcija pozorišne zgrade, na nivou visokih evropskih standarda.