Učitavanje

Nema aktivnih predstava za ovaj događaj!

Detalji događaja

Genije na gitari, Steve Vai, nastupiće u Beogradu, 30. oktobra u KOMBANK Areni u organizaciji Arene Beograd i Music Star produkcije.


Stiv Vai (Steve Vai) je uzor mnogim muzičarima više od 30 godina. Nije samo virtuoz na gitari, nego i vizionar beskrajne kreativnosti iz koga nastaje savršen zvuk. Ovo ni malo ne čudi jer ga je prvim notama, kada je imao 12 godina, podučila prava legenda – Džo Satrijani (Joe Satriani) a već sa 18 godina počinje sa profesionalnom muzičkom karijerom nastupajući sa još jednom legendom – Frenkom Zapom (Frank Zappa).


U trideset godina dugoj karijeri, prodao je 15 milliona albuma i osvojio brojna priznanja među kojima su i tri Gremi nagrade. Brojeći nastupe uživo, saradnje, kompilacije, učestvovanja u orkestarskim izvođenjima, diskografski gledano, svirao je na više od 60 albuma kao i u nekoliko orkestarskih kompozicija poput "The Middle of Everywhere" iz 2011. godine. Posebno se može izdvojiti saradnja s, već spomenutim, Zapom, Dejvidom Li Rotom (David Lee Roth) i grupom Vajtsnejk (Whitesnake). Među albumima iz samostalne karijere posebno se izdvajaju revolucionarni “Passion and Warfare” iz 1990. te “Sound Theories Vol. 1 & 2” iz 2007. godine.


KOMBANK Arenom će se  30. oktobra definitivno prolamati neverovatni riffovi žestokog rock i blues zvuka.


Stiv Vai nastavlja i nadograđuje školu progresivnog instrumentalnog roka svoga učitelja Satrianija.
Pored širokog spektra stilova i tehnika koje koristi, jedan je od retkih virtuoznih solo instrumentalista koji veliki akcenat daje i svom nastupu. Tri Gremija, 16 Guitar Player priznanja, 4 Guitar World nagrada i još mnogo svetskih časopisa koji su ga proglašavali gitaristom godine (više puta), jedno su od merila koja govore o kvalitetu, jednog i neponovljivog Stiva Vaia. TEC fondacija nedavno mu je dodelila prestižnu Les Paul nagradu koja se od 1991. godine dodeljuje osobama koja su dosegle najveći standard u kreativnoj primeni tehnologije.

Rođen je 6. juna 1960. godine u Karl Plejsu (Njujork).  Nakon završene srednje škole seli u Boston i studira muzičku akademiju. Potom se  seli u Los Anđeles gde ga zapaža legendarni Zapa. Zapa je bio iznenađen Vajevom tehnikom sviranja gitare i poznavanjem muzike. Godine 1980. pridružuje se Zapinom bendu i dobija status vrhunskog rock gitariste.

Njegov najnoviji samostalni album, 16 po redu, zove se “The Story of Light” i sa njim nastavlja turneju iz 2009. godine – “Where the Wild Things Are”. ”The Story of Light“ govori o kosmičkom putovanju čoveka kroz ispreplitane tragedije, otkrića, prosvetljenja i iskupljenja.
Stiv Vai u svom prepoznatljivom stilu pretežno svira rock i rock metal ali pridonosi i drugim stilovima. Svira s mnogim muzičarima širom sveta i uklapa se u svaki stil njihove muzike.  Njegove pesme su sklop raznih tehnika počevši od tejpinga, korišćenja tremola, vah pedale velikom brzinom, legato stila, šredinga... Odlikuje ga odličan scenski nastup na kojima pokušava da svoju muziku iskaže raznim facijalnim ekspresijama i pokretima tela. Njegov najveći hit je "For the Love of God". Poseduje veliku kolekciju gitara (velikim delom egzotičnog oblika) među koje spada i njegova serija Ibanez JEM modela.  JEM je danas jedna od najprodavanijih gitara. Takođe, za IBANEZ Vai je dizajnirao i  “The Universe”, prvu komercijalnu električnu gitaru sa 7 žica. Ovaj instrument inspirisao je revolucionarnu metalnu subkulturu koja je započela tokom ’90-tih.

Nakon što su Beograd posetile mnoge legende na gitari, napokon ponovo dolazi i jedan od najvećih među njima - virtuoz, inovator i vizionar, STIV VAI! Uz "priču" s njegovog najnovijeg albuma “The Story of Light” publiku će, 30.10.2012. u KOMBANK Areni, podsetiti na svoje najveće hitove iz dugogodišnje karijere!