Mnogo nelagodnih istina o Balkanu

Mnogo nelagodnih istina o BalkanuDirektorsko lansiranje srpskog supervizora Ognjena Glavonića carga dogodilo se 1999.godine u vreme NATO vazdušnih napada na Srbiju. “Za mene ovo nije obnova prošlosti, film o onome što se dogodilo. To je film o današnjem globusu, o tome šta je jedna generacija delegirala drugu, o artikulaciji istorije, o tome da li možemo da kažemo istinu o tome, kao i da za to preuzmemo obavezu”, opisao je reditelj u razgovoru za projekciju drame o vozaču kombija kome je povereno da premesti misteriozni teret sa Kosova za Beograd.

Bilo je i argumenata o cenzuri u Srbiji. “Zvanično ga nema, onda vas politički lideri mogu iskoristiti kao dokaz slobode govora. Međutim, postoji ekonomska cenzura. Kao primer, većina bioskopa se plašila da igra naš film zbog teme stoga mnogo toga zapravo nije ni prikazano na tv-u. Nisu ga vidjeli oni koji sam namjeravao da se obratim jednom od najviše”, žalio se kreator. Najznačajniji pritisak, izjavio je, naišao na vijest da je teret odobren pravo u program događaja u Cannesu. “Mediji su trebali pokriti taj film. Od premijere u Kanu u maju do novembarskog lansiranja u Srbiji, izgleda da se pojedinci završavaju da vide ko će nas još više naljutiti. Čak su kreirali evaluacije, a da nisu vidjeli fotografiju. Čim smo stigli kući, počeli su da nas gledaju. Mislim da bi se isto desilo bilo kojoj osobi iz prethodne Jugoslavije koja bi govorila o neprijatnim činjenicama balkanskog rata”, rekao je supervizor filma iz sekcije odjeci Balkana.

Changeover, novi multifestival u Beogradu

Transition Belgrade je potpuno nova internacionalna multižanrovska izložba pesama sa instrukcionim open talk programom, koji ima za cilj da postane lokacija dijaloga između muzičara i stručnjaka iz cele Evrope. Održaće se u raznim oblastima Beograda, svakako će se sastojati od apoteka, Dom omladine, KC Grad, DIM, 20/44, Kvaka 22, Elektropionir ili Polet. Muzički program će svakako prikupiti 70 muzičara i bendova, dok će u nastavnoj komponenti učestvovati više od 20 stručnjaka iz muzičke industrije: nadzornici etiketa i predstavnici bookinga, dobavljači, promoteri, novinari ili predstavnici kluba sigurno će preći na Ciljno tržište najnovije hirove, kao i podijeliti svoja vlastita iskustva. Promjena je sve o eksperimentima, pokušajima postave da predstavi mladu, neupadljivu, ambicioznu i istovremeno izuzetno multikulturalnu inovativnu lokaciju, od Tropicalia do krautrock-a, od prohladnog talasa do weird indie-a i bilo čega između. Nasumična djela: Piece Twist (UK), Marina Herlop (ES), Siksa (PL), Dollkraut (NL), Deep Luster (HU), žene (Ljudski resursi), Soyuz (BY), Otchim (FR), sinks (CZ), ShiShi (LT), Duo Ruut (EE), Yus Yus (RS), Seine (HR), Pantaloons (si), Inturist (RU), you (MK), Gnoomes (Ru), Mart Avi (ee Stadt (Ua), Elizabete Balčus (lv), etceteral (si), Svojat (si), Turbo Trans turisti (RS), Aviary (hu), džezbollah (RS), tdk (BG), testet ölt (RS), OMY (ru), nokti (HR), Anton Ripatti & & babakaband (ru), Sonic Death (ru), lista se nastavlja povećavati.

15. Juni 2023 poetski gangster crno na bijelom konjiću sigurno će biti lansiran u češkim kinima

Slovački supervizor rasuto Boroš snimio je inteligentnog i nasmejanog mafijaša koji će nas odvesti u Južnu Slovačku. Dva uzurpatora iz Brna Vincenc i Silvo (Petr Vaněk kao i Tomáš Jeřábek), koji žele tamo povećati svoju organizaciju, donijet će posipanje tihom radu lihvarstva-lihvarstva između Poltara i Velký krtíša … Rasto Boroš je sastavio film u 8 faze i dodaje sebe. “Napravio sam film da bih imao na umu da nam daje olovku i da sve što treba da uradimo je da odobrimo. Da biste tačno videli koliko ponosa može ući ili drugi razumni ljudi, kao i da je heroj uvek onaj koji nije zabrinut za smrt, takođe kada pada poslednja nada …”Još jedno testiranje vječnog Joza kao i intervju sa filmskim supervizorom Janom Gogolom Jr.Hulín-Městské kulturní centrum 7. 5.(Klub ocjenjuje sa angažmanom direktora) ja sam principijelan kameleon-intervju sa Jan Gogola Jr. (Lidové noviny 2. 4. 2023 neobično pojedinac15. Juni 2023 poetski gangster crno na bijelom konjiću sigurno će biti lansiran u češkim kinima

filmska slika pop zvijezde grupe Elán-Jožo Ráže prati razgovore sa režiserom filma nakon sneak peeksa u Pragu

Brno, Uherské Hradiště kao i Vsetin, film se prikazuje u praktično pedeset drugih bioskopa širom Češke Republike. Na brojnim mjestima, nakon projekcije filma, došlo je do neformalnih razgovora sa publikom, koju je vodio pisac filma Jan Gogola Jr. Honza predstavio je svoj film prije premijere tiraža dodatno na češkoj televiziji i u posljednje vrijeme na češkom radiju. Jedan od mnogih filmskih svjedočanstava o filmu može se pogledati na Kinobox 29. 4. Godine 2023.film će postojati u prisustvu pisca na prestižnoj manifestaciji “Kino na granicy” u češkom i sjajnom gradu Cieszyn. Od 1. 5. 2023. godine film će sigurno biti predviđen za projekcije kao komponenta projekta KineDok. Film će sigurno nakon toga biti prikazan na još 32 lokacije u Češkoj, gdje se održavaju jedinstvena testiranja dokumentarnih filmova.

Dokumentarni film Jana Gogole Eternal Jozo ili just how I met a celebrity biće objavljen u češkim bioskopima u januaru 2023. praktično deset godina, Jan Gogola je snimio neregularni scenario dokumentarna drama u vezi sa frontmenom slovačkog benda Elan, Jožo Ráz. Ipak, film nije muzički dokumentarac, namijenjen prvenstveno navijačima Elan grupe. To je neobično individualan, ali i duhovni portret pop zvijezde, u kojem može uživati posebno prijemčiva publika koja je u stanju da odobri teorijsku vrstu ovog dokumentarca. Reditelj u filmu bilježi upitnu ličnost Joža Rážea. Ipak, on koristi različite načine analize svog karaktera od normalnog. Svakako ćemo vidjeti filozof Jožo kvalitete u situaciono otvoren, skulpturalne i pozvati vrste.

Raz voljno pristupa ambivalentnom, performativnom i polemičkom nivou prenošenja svojih iskustava pojedinca, kao i duhovne prirode. Rezultat je predstavljen, ali neobično zasljepljujuće, krhke, nažalost gorko-slatko-kisele artikulacije. Zabavne su zajedno sa ljudskim i društvenim. Gogol Jr. se navodi protiv posebnih perspektiva kalibra, međutim u isto vrijeme mu prilazi humano. To je takođe slika prijateljstva između dve različite individualnosti. Jan Gogola Jr. tvrdi u vezi sa ovim: “imam utisak da je spontano reagovao ispred kamere, da mu ne prilazim sa unapred formiranim mišljenjem, ili da ga imam nekako označeno. Ne kažem da prepoznajem sve njegove riječi. Bez obzira na to, ne idem kod njega samo zbog toga što je mečiarovec, autoritarna ili zvezda normalizacije Popa. Pokušavam da ga shvatim kao osobu koja mi je bliska, ali u isto vreme udaljena. Ako postoji nešto oko čega se ne slažemo, osjećam zahtjev da to raspravimo s njim, ili možda da uđemo u spor.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *