Učitavanje

Nema aktivnih predstava za ovaj događaj!

Detalji događaja

Skapino balet

Roterdam, Holandija

 

Skala/Scala

koreografija: Ed Wubbe

muzika:  Antonio Vivaldi, Albi Castro, Georg Friedrich Händel, Georg Muffat, Scott Ross, Charles Avison

dizajn kostima: Pamela Homoet

dizajn svetla: Xavier Spruit Bleeker

video: Amber Heij (AMMO)

 

trajanje: 75’

premijera: Theater Rotterdam, 2017

 

igrači: Bonnie Doets, Bryndis Brynjolfsdottir, Dalma Doman, Daphne van Dooren, Ellen Landa, Jozefien Debaillie, Laura Casasola Fontseca, Leslie Humbert, Maya Roest, Alexandre Jolicoeur, Dario Minoia, Filip Wagrodzki, Mischa van Leeuwen, Reid Cuming, Ruochen Wang, Alexander Cyr, Luigi di Stefano

 

“Skala” je vrhunac pozorišne igre i dugo očekivani nastavak barokne senzacije “Biser”, sa kojim su igrači Skapino baleta zarobili srca publike. Ovom poslednjom kreacijom, umetnički direktor Ed Vub je kreirao scensku dramu preplavljenu bujnom baroknom ekstravagancijom. Uz virtuoznu muziku, komad uvodi ljubitelje umetničke igre u blistavi svet romanse, grandioznosti, zavođenja i dekadencije, podsećajući na scene iz filma “Opasne veze”. A ipak, ispod sofisticirane maske krije se mračni prostor intrige i korupcije. Muzika sadrži brojne arije i violinske koncerte poznatih kompozitora. Razmećući se raskošnim kostimima i sa teatralnom postavkom, “Skala” uplivava u dubine ljudske drame.

Svojim velikim tematskim produkcijama uz živu muziku, umetnički direktor Ed Vub (Amsterdam 1957) stvorio je jedinstveni žanr, mešavinu umetnosti i umetničke zabave sa ubedljivim pričama, kroz spoj igre, muzike i drugih disciplina kao što su cirkus i opera. Godine 1990., Vub je postao koreograf Skapino baleta. Svojim stupanjem na poziciju umetničkog direktora, dve godine kasnije, uneo je svežu viziju i označio početak novog poglavlja. Njegove ekspresivne koreografije spajaju pozorišne finese sa osećanjima, a njegova svestranost i produktivnost su neprevaziđeni. Za više od dve decenije rada, Vub se pozicionirao u društvu najboljih evropskih koreografa. Od svih holandskih umetnika koji se bave igrom, on je verovatno jedan od onih koji se usudio da priđe umetničkoj igri na najrazličitije načine, i u tom procesu pokazao nepogrešivo dobar osećaj za teme koje će privući veliki broj publike: od tradicionalnih muzičkih baleta, impresionističkih koreo - drama, do sirovih pozorišnih predstava. Svestran i u muzičkom smislu: od baroka do hip-hopa i svega između - Vub je u stanju da prilagodi stilove svojim ciljevima. I, ma koliko atmosfera može da varira, njegov idiom igre je uvek prepoznatljiv, elegantan i stilizovan, sa jakim klasičnim temeljima, nepogrešivo prožet elementima čudnovatog. Vub potpisuje više od 60 naslova za Skapino, uključujući veliki broj celovečernjih produkcija. Od 2004 - 2016. on je takođe bio umetnički direktor Međunarodnog koreografskog takmičenja u Hanoveru. Pored toga, redovno stvara koreografije za televizijsku emisiju  "Mislite da možete da igrate". Nagrađen je za svoj kompletan opus Nagradom za zasluge Fonda za umetničku igru (2013). Sedamdesetominutni dokumentarni film "Vubov svet", emitovan je na holandskoj televiziji u 2017. Iste godine, njegova postavka "Ting" je nagrađena prestižnom holandskom nagradom Live Entertainment Production u kategoriji Produkcija godine, a Vub je dobio ‘Zlatnog labuda’, najvažniju nagradu u oblasti umetničke igre u Holandiji.   

Kao trupa umetničke igre sa najdužom istorijom u Holandiji, roterdamski Skapino balet se nalazi u samom vrhu protagonista međunarodno priznate holandske scene savremene igre. Od osnivanja, 1945. godine, Skapino balet je imao ključnu ulogu u razvoju umetničke igre. Pored stotinu nastupa godišnje u Holandiji, ova trupa je prisutna na svetskim pozornicama i međunarodnim festivalima. Godine 2015., Skapino balet je bio deo međunarodnog projekta opere-baleta “Venecijanski praznici” u režiji Roberta Karsena, sa sezonom nastupa u Parizu i Njujorku. Imenovanje Eda Vuba za umetničkog direktora (1992) donelo je ovoj kompaniji novu viziju i označilo početak važnog poglavlja. Njegove ekspresivne koreografije spajaju pozorišne finese sa osećanjima, a njegova svestranost i produktivnost su neprevaziđeni. Već više od dve decenije, Vub je rangiran među najboljim evropskim koreografima, dok je njegov Skapino balet pravi trendseter i jedna od vodećih kompanija igre u Holandiji, popularna među najširom publikom. Skapino je poznat po svojim velikim, tematskim celovečernjim predstavama, često praćenim živom muzikom. Komadi su avanturistički, inovativni i zabavni,  izvedeni od strane najtalentovanijih igrača. Sa postavkama kao što su "Niko", "Romeo i Julija", "Holandija", "Crna mačka", "Veliki pasulj" i "Biser", Ed Vube je kreirao jedinstveni žanr, idiom igre koja se pretapa u umetnost, umetničku zabavu i račva sa ubedljivim temama. Istovremeno, Skapino predstavlja rad uzbudljivih, mladih i inovativnih autora. Skapino je najstarija kompanija savremene igre u Holandiji, a u vlasništvu Grada Roterdama. Godine 2016., trupa je proslavila 70. godišnjicu sa najvećom produkcijom u svojoj istoriji, predstavom "TING!".

Dodatne informacije/Partneri saradnici