Učitavanje

Nema aktivnih predstava za ovaj događaj!

Detalji događaja

Belgrade SAXperience 2017.

 

Četvrti međunarodni festival saksofona Belgrade SAXperience biće održan od 4. do 7. oktobra u Beogradu. Ljubitelji saksofona moći će da uživaju u klasičnom, džez, tango, kao i modernom zvuku saksofona i DJ-a, u koncertnim salama širom Beograda, kao i na otvorenom prostoru.

Otvaranje Festivala pod nazivom FRENCH INSPIRATION će otvoriti nova zvezda džeza Igo Afetuš iz Francuske sa kvintetom našeg Uglješe Novakovića i specijalnim gostom fantastičnim Batistom Erbenom.

 

Biografije:

 

Igo Afеtuš (Hugo Afettouche) paralelno je studirao klasični i džez saksofon. Svira sopran, alt, tenor, bariton i bas saksofon, traverzo i pikolo flautu. Iako ima samo 22 godine, već je svirao sa poznatim francuskim muzičarima, kao što su Zaz, Mika, Žan Fransoa Zigel, ali i sa američkim zvezdama Džordžom Bensonom i Vintonom Marsalisom. Pored toga, Afetuš je kao solista nastupao sa Simfonijskim orkestrom Radio Francuske. Održao je turneje u Nemačkoj, Kanadi, Italiji, Dominikanskoj Republici.

Uglješa Novaković saksofonista, aranžer i kompozitor završio je master studije u Gracu, u klasi prof. Karlhajnca Miklina. Tokom jedne godine studija učio je i kod legendarnog saksofoniste Don Menze i pohađao kurseve saksofonskih velikana, kao što su Džeri Bergonci, Dejv Libman, Bob Mincer, Bred Lili i mnogi drugi. Kao saksofonista i aranžer sarađuje sa mnogim orkestrima, poput Big benda RTS-a i Big benda HRT-a. Svirao je sa velikanima kao što su Gregori Hačinson, Duško Gojković, Toni Lakatoš, Mario Gonci, Martin Đakonovski, Klaus Rejble i mnogi drugi.

Batist Erben (Baptiste Herbin) je nakon nominacije za Victoires du Jazz 2013. godine sa prvim albumom Brother Stoon, snimao sa muzičarima kao što su Keit Braun, Aldo Romano, Esit Esit i Džef Tejn Vots, Kalisto kvartet i Žan-Šarl Rišar, Stefan Giom i Vanson David. Glen Feris, Alan Žan-Mari, Ralf Bouven, Donald Braun, Keni Geret, Žan Tusan, Mark Gros, Stiv Vilson, Džejms Karter, Geri Smulian, Markus Gilmor, Stefan Belmondo, Arši Šep, Žan-Mišel Pilk, Deril Hol su poznata imena sa kojima svira i nastupa širom sveta, a trenutno prati Šarla Aznavura.

Više o programu festivala na:

www.belgradesaxperience.com

Belgrade SAXperience je dobitnik priznanja EFFE Label za 2017. i 2018. godinu. Effe Label dodeljuje se manifestacijama koje imaju izuzetan nacionalni, lokalni i internacionalni značaj, a dodeljuje ga Asocijacija Evropskih festivala.

Belgrade SAXperience može da se pohvali stalnom podrškom Francuskog instituta u Srbiji i Societe Generale Banke, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, kao i komercijalnih sponzora.

Dodatne informacije/Partneri saradnici