Učitavanje

Nema aktivnih predstava za ovaj događaj!

Detalji događaja

Napomena: Vaučeri za komplete se menjaju od 01.10.2015 na blagajni Doma omladine za ulaznice.

 

Beogradski džez festival – najstariji i međunarodno najpriznatiji srpski džez festival, omiljen među domaćom publikom, održava svoje 31. izdanje od 28. oktobra do 1. novembra, pod sloganom “Budućnost džeza / Future of Jazz”! Ove godine produbljujemo svoju misiju – namera nam je predstavimo najbolje nove autore iz džez budućnosti, muzičare koji nam otkrivaju zvuk džeza koji će doći!

Osnivač i pokrovitelj Beogradskog džez festivala je Grad Beograd, koji je 2007. godine uvrstio BDŽF u manifestacije od posebnog značaja.

Sa ponosom najavljujemo koncert jedne od najsjajnijih novih zvezda svetske džez scene: Hiromi, 31. oktobra u Domu sindikata. Mlada japanska pijanistkinja je dugogodišnja učenica Ahmada Džamala, kao i štićenica Čika Korije, sa kojim je i uspešno sarađivala. Njen virtuozni pristup ovom instrumentu oduševljava naročito mladu publiku širom sveta, a u našoj zemlji se predstavlja prvi put u triju sa dvojicom velikana savremene muzike – džez basistom Entonijem Džeksonom i rok bubnjarom Sajmonom Filipsom. Džez je zaista postao globalna muzika: ovo je prvi put u istoriji BDŽF da predstavljamo školu japanskog džez pijanizma!

Jedno od prvih velikih otkrića Beogradskog džez festivala publiku očekuje već na otvaranju, 29. oktobra u Domu omladine Beograda, čim se na binu popne sjajni afroamerički saksofonista Džejms Brendon Luis. Ovaj umetnik najmlađe generacije donosi izuzetno angažovani džez koji prevazilazi žanrovska ograničenja, kreirajući novi jezik u kome se spiritualni koltrejnovski izraz ukršta sa hip-hop nasleđem pokreta Native Tongues. Dolazeći  pravo iz srca novih rasnih nemira, Džejms Brendon Luis donosi sa sobom zvuk trenutka, uzburkani novi duh džeza koji preispituje društvene okolnosti.

Pored predstavljanja vrhunskih džezera iz Sjedinjenih Država i najaktuelnijih domaćih autora, značajan deo programa Beogradskog džez festivala uvek je sastavljen od nastupa najintrigantnijih novih evropskih autora. Jedna od njih je mlada austrijska umetnica Lia Pale, čiji će nas svež glas i specifičan scenski nastup, 30. oktobra u Domu omladine Beograda, podsetiti na autentičnu evropsku muzičku tradiciju u kojoj su džez i kabare uzbudljivo isprepletani. Na njenom repertoaru su originalne obrade pesama Hajnea i Rilkea.

 

Umetničko veče Jelene Jovović predstavlja dva aspekta umetničkog rada i stvaralačkog opusa naše najistaknutije džez vokalne solistkinje. U prvom delu programa Jovović će predstaviti svoje kompozicije i aranžmane u formi akustičnog kvarteta, a u drugom autorska dela i standardni opus u originalnim aranžmanima Klausa Rajblea za format septeta. Specijalni gosti programa su Klaus Rajble (Nemačka), jedan od najistaknutijih evropskih pijanista srednje generacije, Bredford Lili (Teksas, SAD), član i solista Orkestra Kaunta Bejzija i Stiv Fišvik (Velika Britanija), trubač visoke muzikalnosti i improvizatorske veštine. Nastup će biti snimljen, a Jovovićeva planira da deo ovog snimka uključi na svoj album.

Jelena Jovović završila je Džez akademiju u Gracu (Austrija), kao đak generacije i stipendista Erasmus programa za posebno nadarene umetnike. Na poziv džez departmana Koledža za muziku u Kejp Taunu (Južnoafrička republika) 1998. godine seli se na drugi kontinent gde etablira džez vokalne programe, i nastupa sa vodećim džez muzičarima tog podneblja. U Beograd se vraća 2002. godine, prihvatajući angažman u MŠ „Stanković“ kao profesor džez pevanja. U periodu od 2007. do 2008. godine bila je umetnički rukovodilac RTS Big Benda sa kojim je ostvarila niz značajnih projekata.


Tokom svoje bogate umetničke karijere sarađivala je sa mnogim istaknutim džez muzičarima iz Evrope, Afrike i Amerike, među kojima su: Fric Pauer, Oliver Kent, Bob Muver, Mark Marfi, Johanes Enders, Stiv Vilijams, Šila Džordan, Endi Bej, Big Bend RTS, Stjepko Gut, Duško Gojković, Bojan Zulfikarpašić, Vasil Hadžimanov... Od 2013. godine intenzivno se bavi komponovanjem i aranžiranjem. Deo stvaralačkog opusa premijerno će izvesti na ovogodišnjem izdanju Beogradskog džez festivala.

 

Migel Zenon predstavlja malu grupu velikih novih džez umetnika koji uspešno balansiraju između tradicije i inovacije. Širom sveta uvažavan kao jedan od najuticajnijih, i istinski revolucionarnih saksofonista svoje generacije, takođe je razvio jedinstveni izraz kao kompozitor i konceptualista, koncentrišući svoj rad na uspostavljanju najbolje mešavine latino-američkog folklora i džeza. Posebno, svetu je predstavio raznovrsnu muzičku tradiciju Portorika, uspešno tumačeći muziku svoje otadžbine jezikom savremenog džeza.

Zenon je rođen i odrastao u Portoriku, a od studija živi u Sjedinjenim Državama. U prošlogodišnjoj anketi kritičara uticajnog časopisa Jazz Times, izabran je za džez muzičara godine (apsolutna kategorija) i, naravno, pobedio u kategoriji alt-saksofonista. Ove godine je priznanje za najboljeg saksofonistu dobio od Asocijacije (američkih) džez kritičara. Dobitnik je i 4 nominacije za Gremi i Latin Gremi. Dodeljujući mu tzv. “Grant za genije”, fondacija Mekartur istakla je da je “ovaj mladi muzičar i kompozitor veliča umetničku, kulturnu i društvenu tradiciju džeza, u isto vreme stvarajući potpuno novi džez jezik za 21. vek”.

 

Dorantes je mega zvezda španske muzičke scene. Njegovi spotovi na jutjubu imaju i po nekoliko stotina hiljada pregleda! Pijanista izuzetno ekspresivne tehnike (poput Mišela Kamila), u projektu Interaction udružuje džez i flamenko emociju, muziku i ples, ritam i prepoznatljivu flamenko harmoniju, u saradnji sa perkusionistom Havijerom Rubalom i flamenko igračicom Leonor Leal. Pod vođstvom Dorantesa, tri elementa stvaraju intenzivni prostor ritmova i izraza, u kome se spajaju duša i snaga flamenka, kao izraza koji povezuje njihove misli, želje i emocije. Koncert na Beogradskom džez festivalu je deo regionalne turneje, u okviru koje će posetiti i Ljubljanu i Bukurešt. 

David Penja Dorantes rođen je 1969. godine u Lebriji, u porodici istaknutih flamenko izvođača, upijajući korene ove muzike od najmlađih dana. Studirajući klavir na konzervatorijumu u Sevilji, oduvek se interesovao za spajanja flamenka, džeza, klasičarskog impresionizma i avangardne muzike, bivajući medju pionirima izvođenja flamenka na klaviru. Na bijenalu ove muzike u Sevilji 2003. godine ostvario je istorijski uspeh – osvajajući čak 4 statue Hirardilja (Oskar u flamenko svetu) u različitim kategorijama. Osim raznovrsnih solo projekata, u poslednje vreme često nastupa u duu sa virtuozom kontrabasa Renoom Garsija-Fonsom. 

Dodatne informacije/Partneri saradnici