Ekološki dan

Environment-friendly Day je američki hard rock bend osnovan 1987.godine. Bend sadrži pjevača i gitaristu Billie Joe Armstrong, basistu i pratećeg vokala Mikea Dirnta, bubnjara Tré Cool i gitaristu Jasona Whitea, koji je učestvovao 2012.nakon 13 godina zajedničkog sviranja. Tré Cool zamijenio je bivšeg bubnjara Johna Kiffmeyera 1990.godine (prije Kerplunkovog drugog cd-a), a od tada je zapravo pripadao ekološkom danu.Ekološki dan

Historija

Eco-friendly Day je američki hard rock bend osnovan 1987.godine. Bend sadrži pevačicu i gitaristkinju Billie Joe Armstrong, basistu i pratećeg vokala Mikea Dirnta, bubnjara Tré Cool i gitaristu Jasona Whitea, koji su učestvovali 2012.nakon 13 godina međusobnog sviranja. Tré Cool zamijenio je bivšeg bubnjara Johna Kiffmeyera 1990.godine (prije Kerplunkovog drugog cd-a), a od tada je zapravo član eco-friendly Day-a. Ekološki dan su u početku bili sastavni deo punk scene u Ulici Gilman 924, Berkli, Kalifornija. Godine 1994.objavljen je album Dookie, koji je postigao značajan uspjeh i na kraju plasirao preko 10 miliona primjeraka u Sjedinjenim Državama. [2] environment-friendly Day postao je opširno priznat bend, zajedno sa raznim drugim bendovima golden state kao što su djeca, užegao i NOFX, kao i pripisani su popularizaciji i revitalizaciji tipične strasti u punk rocku u SAD-u. 3 sledeća albuma benda-Insomniac, Nimrod i Košen nisu zabeležili tako veliki uspeh kao Dookie, međutim njihova prodaja je bila dovoljna da dobiju dve platinaste i zlatne ploče. Zahvaljujući svojoj rock operi Američki Idiot (sa 5 miliona ploča ponuđenih u Sjedinjenim Državama), ponovo su zapalili svoju privlačnost kod mlađe generacije. Osmi studijski album Green daya, 21st Century neispravnost, pokrenut je 2009.godine. Grupa je izdala 3 albuma ¡ Uno! Dos! i …  u danima 25-a. Septembar 2012, 13. Novembar 2012. i 7. Decembar 2012. Eco-friendly Day je zapravo prodao preko 65 miliona duplikata širom svijeta, kao i 24.639 miliona samo u SAD-u. Bend je osvojio 4 Grammy nagrade: najbolji alternativni Album (Dookie), najbolji Rock Album (American Pinhead kao i 21st Century Break Down) i takođe rekord godine (Bulevar slomljenih snova). 2010.godine na Broadwayu je pokrenuta inscenirana varijacija američkog Morona. Mjuzikl je nominovan za mnoge Tony Honors, koji se sastoji od najfinijeg mjuzikla, najboljeg slikovitog dizajna, a takođe je obično dobijao mnogo povoljnih kritika.

Razvoj i prve godine (1987– 1993)

1987.godine, sa 15 godina, pals Billie Joe Armstrong i Mike Dirnt osnovali su bend Sweet Children. Njihov prvi online nastup dogodio se na 17-u. u oktobru 1987.u restoranu Rods Hickory Pit u Valleju u Kaliforniji, gdje je Billiena majka radila kao konobarica. 1988. Billie Joe i Mike počeli su raditi zajedno sa Seanom Hughesom, a također i bivšim bubnjarom Izokratije Johnom Kiffmeyerom, dodatno poznatim kao Al Sobrante. Kiffmeyer je bio i bubnjar i menadžer prodaje, uspostavljajući efikasnost i pomažući bendu da izgradi “bazu obožavatelja”. Sean Hughes je funkcionisao kao basista benda. Kao što je navedeno u filmu Punks Not Dead, Armstrong smatra da je procedura benda Ivy veliki uticaj, a takođe mu je ovaj bend pružio inspiraciju da formira svoju sopstvenu grupu.

Nakon što je Hughes napustio ekološki Dan 1988, Larry Livermore, vlasnik vidikovca! Records, vidio bend svira i također ih je odobrio pravo u svoju muzičku oznaku. Godine 1989.snimili su svoju početnu produženu predstavu, 1.000 sati. Prije nego što je objavljeno 1.000 sati, bend je odustao od imena Sugary food Kid kako bi izbjegao zabunu s već postojećim lokalnim bendom Sweet Infant. Odabrali su ime zeleni dan, navodno kao rezultat svoje strasti prema kanabisu. Čvrst Lov! lansirala je svoj album Environment-friendly Day 39 / Smooth početkom 1990.godine. Kasnije te godine, Green Day je snimio 2 EPs (produžena igra), Slappy kao i Dessert Kid, a drugi EP uključuje starije numere koje je bend snimio sa nezavisnom oznakom dokumenta Skene sa sjedištem u Minneapolisu! Records. 1991.

Osmatračnica! lansirala je 1,039/ Smoothed out Slappy Hrs, kompilaciju od 3 EPs-39 / Smooth, Slappy i takođe 1,000 Hrs. Kasnije 1990.godine, ubrzo nakon prve nacionalne ekskurzije Green daya, Sobrant je napustio East Bay i otišao na univerzitet. Bubnjar Lookoutsa, Tré Cool, počeo je kao kratkoročna zamjena za ekološki dan, međutim kasnije, kada je na kraju postalo jasno da Sobrante vjerovatno neće svirati stalno sa bendom, Tré je ostao s njima kao bubnjar u potpunosti. Green Day je obišao mnogo 1992-a, kao i 1993-a, a takođe je igrao mnoge programe u Evropi. 1992. godine, eco-friendly Day je objavio svoj drugi album Kerplunk, koji je ponudio preko 50.000 primjeraka u SAD-u.Razvoj i prve godine (1987-- 1993)

Razvojni uspjeh (1994-1996)

Sa uspjehom Kerplunka, brojne velike naljepnice dokumenata završile su razmišljajući o ekološki prihvatljivom danu. Konačno, grupa je u prijateljskoj vezi napustila Hanta! i ovlastila je za reprizu nakon što je privukla pažnju producenta roba Cavalla. Bend je bio impresioniran njegovim radom sa kolegom Kalifornijskim bendom The Muffs, a kasnije je spomenuo da je Cavallo”bio jedina osoba s kojom smo zaista mogli razgovarati i povezati se”. Pridruživši se Repriseu, Green Day je na kraju prepoznat brojnim navijačima punk rocka kao rasprodaje. Razmišljajući o ovoj stvarnosti, Armstrong je za Spin Publication 1999 .rekao: “Ne bih se mogao vratiti na pank scenu da nismo bili najveći uspjeh na svijetu ili najznačajniji fijasko… jedina stvar koju bih mogao učiniti je uzeti svoj bicikl i ići naprijed.”Nakon potpisivanja sa Repriseom, bend je počeo raditi na značajnom albumu, koji je bio Dookie. Snimljen više od tri sedmice, kao i objavljen u februaru 1994., Dookie je postao industrijski uspjeh, isto tako uz značajnu pomoć MTV-a, puštajući muzičke spotove za Longview, Basket Instance, a također i When I happen, od kojih je svaki došao do glavnog mjesta na grafikonu modernih Rock numera. Te godine, eco-friendly Day počeo zemlje izlet sa Queercore band Wimp odjel kao čin otvaranja. 9. u septembru 1994.godine, tokom nastupa na Bostonskoj Esplanadi, emisija je prekinuta zbog nereda, a do kraja divljanja, preko 100 osoba je povrijeđeno, a 45 osoba je privedeno. Tim je potpisao sa line-up izvršavanja na Lollapalooza i Woodstock 1994, gdje su počeli zloglasni borba. Tokom emisije, čuvar pogrešno tumači basistu Mikea Dirnta za pratioca koji ulazi u fazu i pokucao mu je besmisleno nekoliko zuba. Viđen od strane miliona pojedinaca sa pay-per-view tv-om, Woodstock performance iz 1994.godine pomogao je ekološki prihvatljivom danu da privuče pažnju javnosti, kao i priznanje, a cd je dodatno osvojio ruby cd nagradu. Dookie je 1995.godine osvojio Grammy Honor za najbolji alternativni Album, a takođe je i bend nominovan za 9 MTV Video pesama Honors, koje se sastoje od videa godine.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *