Gde
MadlenianumGlavna 3211080 Zemun, Srbija
Detalji događaja


                         
EVENT Group vam predstavlja Robija Lakatoša i Gyass Bend!

28. novembra 2014. u 19:30 sati u teatru Madlenijanum u Zemunu

Šta povezuje mađarsku cigansku muziku, klasičnu muziku i džez, uz dar za improvizaciju?

Robi Lakatoš i Gyass bend, naravno!

Robi je violinista koji prevazilazi svako poređenje i definiciju.

Dar koji je stekao od predaka kroz sedam generacija, ponovo će podeliti sa nama.

Opustite se uz jedinstvenu energiju kojom zrači tokom njegovih koncerata i saznajte zašto ga zovu “vragolasti violinista“ - najbrži od svih brzih maestara na violini.

Uživajte u svetu muzičke slobode, snage i topline uz poznate i zaboravljene melodije, obučene u nove i zavodljive, originalne muzičke aranžmane.

ROBI LAKATOŠ (ROBY LAKATOS) je virtuoz na violini koji kombinuje različite muzičke stilove. Kod njega ćete čuti klasičnu muziku ili džez u kombinaciji sa narodnom mađarskom romskom muzikom. On prevazilazi stilove i definicije, jer kreira nešto novo i drugačije. On je improvizator i kompozitor, retka pojava našeg doba, koja stvara sopstveni muzički stil.

Rođen je 1965. godine u porodici mađarskih Cigana violinista koji vode poreklo od Janoša Biharija, “kralja ciganskih violinista“ čije su kompozicije koristili List i Betoven. Violinu svira od detinjstava, a prvi nastup imao je sa devet godina. Razvijao se kao muzičar u okviru svoje porodice i na Konzervatorijumu “Bela Bartok“ u Budimpešti, gde je 1984. osvojio prvu nagradu za izvođenje klasične muzike. Njegov dom je od 1986. u Briselu gde je do 1996. sa svojim ansamblom zabavljao slušaoce u “Les Ateliers de la Grande Ille“. Sarađivao je sa Vadimom Repinom i Stefanom Grapelijem, a njegovu muziku u Briselu je čuo i možda najbolji violinista 20.veka Jehudi Menjuhin. Svirao je sa Londonskim simfonijskim orkestrom, u sidnejskoj Operi ali i sa nekim od najvećih džez muzičara našeg doba kao što su Herbi Henkok i Kvinsi Džons.

Robi Lakatoš nije stranac u Srbiji. U januaru 2014. svirao je na Kolarcu sa Gudačima Sv. Đorđa i “Đas (Gyass) bendom” iz Subotice. “GYASS BAND” (na romskom “idemo!”) postoji već deset godina i sa Lakatošem svira obrade klasičnih, džez, ciganskih numera, srpskih narodnih kola.

U sastavu Gyass banda su tri rođena brata: Michael Kurina (cimbalo-gitara), Janoš Kurina (klavir-viola) i Ferenc Kurina (kontrabass, bass gitara). U sastavu benda su i Uroš Šećerov (udaraljke) i Gordan  Vidaković (vokalni solista).

Muzikom se bave od malena, sviraju raznovrsnu muziku (srpsku, mađarsku, cigansku, rumunsku, rusku, etno klasičnu, balkansku, jazz world).

 

Svirali su sa raznim bendovima i vrhunskim muzičarima poput Šabana Bajramovića, Zvonka Bogdana, Lajka Felixsa, Roby Lakatoša i mnogih drugih.

Sarađivali su sa Đorđem Balaševićem u filmu “Rani mraz”, Momčilom Bajagićem Bajagom u “Profesionalcu” i Ljubišom Samardžićem u filmu “Točkovi”. Nastupali su u Portugaliji, Japanu, Francuskoj, Engleskoj, Holandiji. Inspirisani dugogodišnjim zajedničkim radom stvorili su sopstveni i prepoznatljiv muzički stil koji su nazvali “Gyass”, što na romskom jeziku znači “kretanje-pokret”.

Na koncertu sa Robijem Lakatošom u pozorištu “Madlenijanum“ u Glavnoj ulici u Zemunu, 28. novembra u 19:30 sati „Gyass band“ predstaviće i svoj novi CD, muziku sa našeg područja koja je puna emocija i kreativnosti. Sa njima svira i Laslo Boni, druga violina u stalnom pratećem ansamblu Lakatoša. Boni je učenik Robijevog oca, kao veteran brojnih turneja od Japana preko Evrope i Amerike, stiže i u našu koncertnu dvoranu “Madlenijanum“. 

U cenu ulaznice je uključena i čaša vrhunskog vina koje će biti posluženo u 19:30 sati u foajeu Madlenijanuma. Koncert će početi u 20h.

“Da je violinista Robi Lakatoš plaćen po broju nota koje odsvira tokom svog koncerta, verovatno bi bio najbogatiji muzičar na svetu.“ – Los Anđeles Tajms

Zahtev za kupovinom ulaznica za ložu:  063 106 2836 ili 011 32 32 531

 

Tekstovi iz stranih medija:

 

http://www.todayszaman.com/arts-culture_roby-lakatos-in-istanbul-to-enliven-stage-with-mixture-of-cultures_238817.html

http://www.medici.tv/#!/roby-lakatos-interview-verbier2011

http://www.telegraph.co.uk/culture/music/classicalmusic/3647171/The-fastest-fingered-fiddler-in-the-world.html

http://www.connectsavannah.com/savannah/review-roby-lakatos-lucas-theatre/Content?oid=2132638

 

 

 

Video
Mapa
  • Madlenianum

    Glavna 32
    11080 Zemun

    Glavna%2C%20Belgrade%2C%20Serbia

Dodatne informacije/Partneri saradnici