Učitavanje

Nema aktivnih predstava za ovaj događaj!

Detalji događaja

Државни академски плесни ансамбл „Лезгинка“ из Дагестана основан је 6.09.1958. године. Почевши од 1991. године директор Ансамбла је Магомедов Џамбулат Мусајевич, добитник награде Владе Руске Федерације, Заслужни уметник Русије. Магомедов је очувао вишенационални састав Ансамбла, у коме лепоту дагестанског плеса дочаравају 33 народности Дагестана и Северног Кавказа и аутохтони Руси из Дагестана, што га чини  јединственим у свету.

Године 1961.  ансамбл “Лезгинка” добија звање “Заслужни”, а 1994. године додељено ми је највише звање „Академски“. 

Ансамбл је наступио у 65 земаља читавог света. Понео је титулу Победник на 48 светских фолклорних фестивала за професионалне ансамбле.

Ансамблима на свом репертоару има више од 100 плесова народа Дагестана, Кавказа и Русије.

Године 2001. Ансамбл је добио Плакету од председника Русије Владимира Путина „За допринос развоју уметности кореографије“.

Ансамбл је извео више од 70 концерата у Аустралији, Новом Зеланду, САД, Италији, Шпанији, Француској, Бугарској, Либији и т.д.

Године 2014. ансамбл „Лезгинка“ је учестовао на свечаним церемонијама зимских Олимпијских игара у Сочију.

У Београду ансамбл наступа први пут 29. септембра 2017. у 20:00 часова у Великој дворани Сава Центра.

 

http://lezginka.com/photos/1049

 

Лeзгини су кaвкaски нaрoд, кojи прeтeжнo живи у Русиjи, oднoснo у aутoнoмнoj Рeпублици Дaгeстaн  и у Aзeрбejџaну. Лeзгини су вeћинoм ислaмскe вeрoиспoвeсти, a гoвoрe лeзгинским jeзикoм, кojи спaдa у дaгeстaнску групу сeвeрнoкaвкaскe пoрoдицe jeзикa. Пo Лeзгинимa je нaзвaн и врлo пoпулaрaн плeс мeђу кaвкaским нaрoдимa - лeзгинкa. Ова врста фолклорног плеса омиљен је у Осетији, Чеченији, Дагестану, Ингушетији, Грузији,...

Лазгинка је првобитно био „плес ратника“ а данас се игра соло или у пару. Мушка улога је значајно живља и дочарава лет „орла“, док женски плес симболизује „лабуда“, држање је веома грациозно, корак ситан, а покрети рукама глатки и спорији. Реч „лезг“ значи орао.

 

Dodatne informacije/Partneri saradnici