Učitavanje

Nema aktivnih predstava za ovaj događaj!

Detalji događaja

Inovativno muzičko obrazovanje iz Venecuele za ceo svet

Edukativni i inkluzivni projekat El Sistema  storen je pre 41 godinu u Venecueli, sa jedanaestoro dece u garaži, a danas na tom programu školuje se  preko sedamsto hiljada dece. Vizija osnivača programa Dr Jose Antonio Abreua je da muzika treba da bude priznata kao faktor socijalnog razvoja u najvišem smislu, jer prenosi osnovne vrednosti – solidarnost, empatiju i uzajamno razumevanje. U tom procesu deca i profesori inspirišu jedni druge da postignu uspeh kroz zajednički rad.

                Danas se program El Sistema sprovodi u preko 60 zemalja na svim kontinentima i obuhvata više od 4 miliona dece i omladine. El Sistema iznedrila je izvanredno talentovane i ostvarene profesionalne muzičare kao što su svetski poznati dirigent Gustavo Dudamel i ekskluzivni umetnik Dojče Gramofona Francisko Pačo Flores, za nas važan i kao osnivač El Sistema Srbija i njen ambasador. Metodologiju El Sisteme su priznali i podržali mnogi renomirani umetnici, među kojima su  Placido Domingo, Klaudio Abado, Jo Jo Ma i Gerard Virt, umetnički direktor hora Bečkih dečaka.

U Srbiji veliki potencijal za uspeh programa

                Prihvatajući ciljeve El Sistema, projekat u Srbiji uspešno realizuje organizacija civilnog društva „Music Art Project” (MAP) koja je 14. novembra 2014. godine potpisala Pismo o namerama sa „Fundacion Musical Simon Bolivar" iz Venecuele i time se zvanično uključila u globalnu mrežu El Sistema i dobila njihovu podršku za svoje aktivnosti.

Za nepune tri godine program El Sistema Srbija zaziveo je u 8 gradova - Novi Sad, Obrenovac, Jagodina, Ćuprija, Paraćin, Bujanovac, Surdulica i Vranje, a uključeno je oko 360 dece, korisnika centara za socijalni rad i đaka osnovnih i muzičkih škola, sa kojima radi 20 profesora.

Zahvaljujući podršci Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva, Komisije Republike Srbije za saradnju sa UNESCO, Stalne konferencija gradova i opština, muzičkih škola i kulturnih centara program El Sistema Srbija uključen je i u domaći školski system.  Entuzijazam i posvećenost stvaranju  prepoznali su i strani donatori, dok je Delegacija Evropske unije u Srbiji u partnerstvu sa Vladom Švajcarske podržala El Sistema program na jugu Srbije, kroz program Evropski PROGRES. Uspeli smo da oko programa okupimo muzičke ambasadore uključujući čuvenog violinistu Nemanju Radulovića, trubača Franciska Floresa, koji je eksluzivni umetnik Dojče Gramofona i solo pevačicu  Marijanu Mijanović, našu najpoznatiju i međunarodno priznatu kontraalt pevačicu.

Dodatne informacije/Partneri saradnici