Učitavanje

Nema aktivnih predstava za ovaj događaj!

Detalji događaja

DIS-PATCH THROWBACK u klubu Drugstore

 

ANTRFILE: U petak, 9. juna u bašti kluba Drugstore biće upriličen specijalan koncertni i DJ program koji će se tokom ove “noći posvećenoj živoj elektrnoskoj muzici” osvrnuti na Dis-patch festival koji je tokom prošle decenije u Beogradu predstavljao dugačak niz gostovanja iz domena savremene ”elektronike”. Povod je gostovanje legendarnog post-kraut benda Kreidler iz Dizeldorfa u punom sastavu sa novim albumom “European Song”, a njima će se pridružiti domaći muzičari i producenti koji su na različite načine učestvovali u gogađajima Dis-patch kolektiva tokom prethodnih godina.

 

Muzički događaj Dis-patch Throwback je omaž istoimenom festivalu koji je od 2002. do 2010. godine u Beogradu, predstavljao žive nastupe i multimedijalne projekte istaknutih svetskih autora i domaćih muzičara iz sfera “savremene eletronske muzike”. Sa preko 400 događaja i gostovanja u svojoj produkciji, Dis-patch je ostavio trag na beogradskoj muzičkoj sceni s početka veka, i otvorio prilike za publiku i autore okrenute elektronskoj, eksperimentalnoj i audio-vizuelnoj produkciji.

 

Svakog oktobra, festival je postajao tačka susreta koja je pružala relevantan presek globalne scene, korak u korak sa festivalima kao što su Mutek, Sonar, TodaysArt ili Clubtransmediale, a često i kroz saradnju sa nekim od njih. Neki od muzičara koji se često vezuju za Dis-patch nastupili su Beogradu pre nego što su doživeli globalni uspeh i postali nezaobilazni gosti svetskih festivala. Jamie Lidell je oduševio publiku u MSU pre pojavljivanja albuma “Multiply”, Luomo i meksički kompozitor Murcof nakon objavljivanja svojih debi-albuma. Česti gosti Beograda tih godina bili su Dan Snaith (tada pod imenom Manitoba), koji predvodi bend Caribou, a zatim i Vladislav Delay ili Robert Henke (Monolake), jedan od tvoraca Abelton Live softvera, istaknuti techno producent i multimedijalni umetnik. Festival su pratile radionice, predavanja i izložbe, instalacije, specijalni događaji i artist-in-residence programi za muzičare, uz brojne svetske premijere i specijalne saradnje umetnika koje je festival inicirao – od futurističke plesne muzike, preko elektro-akustične improvizacije i apstraktnog hip-hopa, do velikana ambijenta i svetske premijere Štokhauzena.

 

Pet godina nakon gašenja festivala i petnaest godina od njegovog osnivanja, ovog juna publika ima priliku da osveži svoje Dis-patch iskustvo, ili da se sa njim po prvi put upozna, kroz lineup koji predstavlja neke od najuzbudljivijih “živih” elektronskih projekata iz Nemačke i Srbije.  Zvezde večeri su članovi dizeldorfskog sastava Kreidler, koji po prvi put nastupa u Beogradu, samo nekoliko nedelja naklon izlaska njihovog novog albuma “European Song”.

 

Bend su još 1994. godine osnovali Thomas Klein, Andreas Reihse, Detlef Weinrich (poznati i kao Toulouse Low Trax) i Stefan Schneider, koji je ubrzo otišao iz grupe da bi oformio To Rocco Rot i kasnije Mapstation (oba projekta su gostovala na Dis-patchu 2006. godine). Schneidera je zamenio Alexander Paulick, a ova četvorka iza sebe ima 26 izdanja i koncerte na festivalima kao što su Roskilde, Sonar, SXSW ili Nrmal, kao i nastupe u njujorškom MOMA ili centru Pompidou u Parizu. Sarađivali su sa značajnim umetničkim imenima kao što su Mike Kelley, Andreas Gursky ili Heinz Emigholz, a njihova muzika često je opisivana kao “distopijska”. Takav opis danas se čini relevantnijim nego ikada, s obzirom da je nova ploča snimana pod jakim utiskom rezultata poslednjih američkih izbora i globalnih implikacija koje su oni doneli. Uzbudljivo razigravanje između čoveka i mašine koje na bini postižu Kreidler rezultat je zajedničkog iskustva i slepog verovanja u moć trenutka.

 

Njima će se pridružiti odabrani domaći muzičari koji svoju muziku na jednako uzbudljiv način predstavljaju uživo. Tapan je novi bend/projekat iza koga stoje Goran Simonoski (su-osnivač Dis-patcha) i Nebojša Bogdanović Schwabe. Njihovu jedinstvenu kombinaciju sporog, dubokog techno ritma i orijentalnog pulsa na bini upotpunjuju saksofonista Jamal Al Kiswani i naš proslavljeni perkusionista Feđa Franklin. Nakon nekoliko veoma zapaženih vinilnih singlova, njihov debi album očekuje se krajem godine za izraelsku etiketu Malka Tuti. Wo0, odnosno beogradski gitarista Vukašin Đelić poznat po grupama Belgradenoise, Halftones i Dol, predstaviće se ponovo u hipnagogičnom solo izdanju koje je svoju premijeru 2005. godine imalo upravo na Dis-patchu, a i tokom narednih godina na brojnim događajima u Dis-patch organizaciji. Kӣr je još jedan beogradski projekat “novijeg datuma”, koji na jedinstven način ukraja zvuk modularnih sintisajzera sa atipičnim ritmovima, na pola puta između onostranih misaonih prostora i plesnog podijuma. Pored mogućnosti da se pojave i specijalni gosti, veče će na najbolji mogući način zaokružiti Nenad Marković, još jedan beogradski producent čija su izdanja i nastupi na radaru ljubitelja kvalitetne elektronike širom sveta, ovoga puta kroz trosatni DJ set pod pseudonimom 33.10.3402

 

Sličan program biće narednog dana predstavljen u Skoplju u okviru festivala Zdravo mladi, gde će na prostoru oko MKC biti upriličen Dis-patch Throwback stage. Ulaznice za beogradski događaj su u pretprodaji putem Eventima (800/1000/1200 RSD), a gostovanje grupe Kreidler podržava Goethe Institut u Beogradu.

 

Kreidler

https://www.facebook.com/kreidlereurope/
https://en.wikipedia.org/wiki/Kreidler_(band)
https://www.youtube.com/watch?v=obVa_mf5x68
https://www.youtube.com/watch?v=ewcrhjMO0mY

Tapan

https://tapan.bandcamp.com
https://www.youtube.com/watch?v=kpCipelamKY
https://soundcloud.com/tapanbg  

Wo0

https://soundcloud.com/woobelgradenoise
http://www.belgradenoise.net/
https://vimeo.com/56253850
https://www.youtube.com/watch?v=tqYOHfsw0vQ

33.10.3402.
https://33103402.bandcamp.com/
https://soundcloud.com/l-i-e-s/33103402-mecanica-no-1-lies-073
https://soundcloud.com/l-i-e-s/33103402-ne-decline-a-121-roland-mc-303-lies-074
https://soundcloud.com/humboldthain/humboldthain-mixtape-2-33103402

kӣr
https://soundcloud.com/digitaltsunami/digital-tsunami-091-kr-live
https://soundcloud.com/petarmirkovic/ao-kr-live-exit-festival-2015

Mapa
  • Drugstore

    Bul. Despota Stefana 115
    11000 Beograd

    Granit%20Bolder%20Centar%2C%20115%20Bulevar%20despota%20Stefana%2C%20Belgrade%2C%20Serbia

Dodatne informacije/Partneri saradnici