Učitavanje

Nema aktivnih predstava za ovaj događaj!

Detalji događaja

Belgrade SAXperience 2017.

 

Četvrti međunarodni festival saksofona Belgrade SAXperience biće održan od 4. do 7. oktobra u Beogradu. Ljubitelji saksofona moći će da uživaju u klasičnom, džez, tango, kao i modernom zvuku saksofona i DJ-a, u koncertnim salama širom Beograda, kao i na otvorenom prostoru.

 

Drugo veče Festivala pod nazivom LADIES NIGHT je posvećeno ženama. Talentovana saksofonistiknja Nele Tibo iz Belgije nastupiće sa Gudačkim orkestrom koji predvodi naša istaknuta violinistkinja Tijana Milošević a koncertom će dirigovati Bart Van Beneden takođe iz Belgije, zemlje u kojoj je nastao saksofon. U drugom delu koncerta nastupiće jedini ženski kvartet saksofona iz ovog dela Evrope, LadieSaxophone Quartet i sastav Quatro por Tango izvodeći dela jednog od najistaknutijih kompozitora ovog žanra, Astora Pjacole.

 

Biografije:

 

Nele Tibo (Nele Tiebout) je studirala na konzervatorijumu Koninklijk u Briselu, gde je završila master studije. Istovremeno je studirala na Conservatoire à Rayonnenment Régional de Versailles u klasi Vensana Davida. Trenutno se usavršava na Kraljevskom konzervatorijumu u Briselu u klasi Simona Dirika i Alena Krepina.

Osvojila je nagrade na domaćim (Nacionalno takmičenje Adolphe Sax, Dinan, Dexia Classics, Brisel) i međunarodnim takmičenjima (4. Međunarodno takmičenje ansambala i solista, Kerkrade, 2. Međunarodni festival Golden Saxophone, Odesa, Međunarodni konkurs Adolphe Sax, L’Ai-le-Roz, Međunarodno takmičenje saksofonista u Novoj Gorici). Bila je laureat takmičenja Prix Horlait Dapsens 2014. godine, prestižne stipendije koja se dodeljuje mladom talentovanom umetniku.

Kao solista je nastupala sa orkestrima The Royal Band of the Belgian Guides, filharmonije Slovenije i Odese, Ensemble Entente Cordiale i Duvačkim orkestrom Panta Rei. Nastupala je i kao član filharmonija Brisela i Antverpena, a stalni je član Simfonijskog duvačkog orkestra Beverena i kamernih sastava (duo klavir-saksofon, briselski kvartet saksofona Scarbo).

 

Bart Van Beneden je završio Kraljevski konzervatorijum u Briselu i uporedo počeo da predaje i diriguje a takođe i da se bavi transkripcijom i aranžiranjem dela za različite ansamble. Član je kvarteta Anemos Saxophone Quartet, koji je je osvojio dve državne nagrade i nagradu na međunarodnom takmičenju u Luksemburgu. Izdali su dva albuma - Through Time (2013) i Klapzoen (2017). Beneden je nedavno sa kolegama (Nele Tibo, Piter Pelens i Asagi Ito) osnovao kvartet saksofona Scarbo. Izvode savremenu muziku u kombinaciji sa drugim umetničkim formama. Ove godine su izveli projekat Pagine sa renomiranom plesačicom Juikom Hašimoto (plesna kompanija Rosas). Njegova ljubav prema dirigovanju potiče iz lokalne zajednice u Flandriji, gde se neguje tradicija ansambala duvačkih instrumenata. Ove sezone će dirigovati, između ostalih, dela Vagnera, Koplanda, Glazunova, Ibera i Martena, kao i novu operu čiji su izvođači mladi umetnici i profesionalci. Dirigovaće i Istočnoflamanskim simfonijskim orkestrom koji će izvesti Malerovu Četvrtu simfoniju.

 

 

Gudački orkestar okuplja najbolje beogradske orkestarske izvođače. Oformljen je specijalno za koncerte na Belgrade SAXperience festivalu. Ansambl predvodi Tijana Milošević, koncertmajstor Beogradske filharmonije.

 

 

LadieSaxophone Quartet (LSQ) je ansambl sa multikulturalnim identitetom, čije članice se ponose svojom različitom tradicijom, iskustvom, kulturnim nasleđem i vrednostima. Povezala ih je ljubav prema klasičnom saksofonu i stvaranju kamerne muzike, kao i želja da širokoj publici predstave najbolje iz repertoara za saksofon. Kroz raznovrsne projekte tragaju za različitim muzičkim žanrovima i oblicima izražavanja. Tako je nastao godišnji događaj LadieS Night, u okviru kojeg je kvartet predstavio projekat LadieS goes Tango, nastao u saradnji sa ansamblom Quatro por Tango i argentinskim kompozitorom Fernandom Muslerom, kao i projekat Village LadieS u saradnji sa pevačicom Zvezdanom Novaković i kompozitorima iz Hrvatske, Poljske i Slovenije. Kvartet je imao koncertne nastupe na festivalima u Hrvatskoj, Poljskoj, Francuskoj i Sloveniji. Temperamentne i harizmatične članice ovog ansambla polako osvajaju srca široke publike.

 

Quatro por Tango je grupa muzičkih entuzijasta koje spaja ljubav prema novom tangu, čiji je tvorac Astor Pijacola. U svom stvaralaštvu Pijacola je obogatio tango elementima klasične muzike i džeza i svojim iskrenim i nepokolebljivim pristupom postavio ga na svetsku muzičku scenu. Quatro por Tango sledi tu iskrenost i želi da dočara jedinstvenu atmosferu novog tanga. Prepoznatljivi su po vrlo retkom instrumentu koji imaju u ansamblu - bandoneonu, neophodnom za zvuk pravog argentinskog tanga. Nastupali su na više festivala, među kojima su Trnfest, Festiko, Tango festival, Veris festival, Kud France Prešern i mnogi drugi. Takođe, imali su priliku da svoju naklonost prema ovom jedinstvenom muzičkom žanru predstave i na brojnim koncertima u inostranstvu.

 

Više o programu na:

www.belgradesaxperience.com

Belgrade SAXperience dobitnik je priznanja EFFE Label za 2017. i 2018. godinu. Effe Label dodeljuje se manifestacijama koje imaju izuzetan nacionalni, lokalni i internacionalni značaj, a dodeljuje ga Asocijacija Evropskih festivala.

Belgrade SAXperience može da se pohvali stalnom podrškom Francuskog instituta u Srbiji i Societe Generale Banke, Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Sekretarijata za kulturu grada Beograda, kao i komercijalnih sponzora.

Dodatne informacije/Partneri saradnici