Učitavanje

Nema aktivnih predstava za ovaj događaj!

Detalji događaja

Ballet Magnificat! Humana Umetnost

            09. Maja imaćemo čast da po drugi put budemo domaćini profesionalne Američke baletske trupe sa Misisipija, koja povodom svoje svetske turneje gostuje i u našoj zemlji. Njihov nastup očekujemo 09.maja u velikoj sali Doma omladine Beograda, 10.maja u Srpskom narodnom pozorištu Novog Sada, i 11.maja u Kragujevcu. Celokupan njihov nastup biće humanitarnog karaktera, kao obostrana želja organizatora, i kao ponos na prošlogodišnji njihov dolazak i nastup kada je prikupljena znatna pomoć za decu na transplantaciji bubrega.

Predstavnom “Licem k licu”, koja će se odigrati 09.maja u Domu omladine Beograda, novčana sredstva ćemo uputiti deci bez roditeljskog staranja, Udruženju «Centar Zvezda» koji već godinama pomaže nezbrinutoj deci, kako u materijalnom tako i u moralnom smislu, stara se o njihovom obrazovanju i prikupljanju sredstva za dalji život. Tu pripadaju upravo ona deca koja ne mogu da ostvare podršku i pomoć na neki drugi način, koja izlaze iz sistema socijalne zaštite i ostaju sama. Sporazumom o partnerstvu sa FSCI fondacijom iz Bugarske osnovali su prvu «Kuću mogućnosti» u Srbiji koja od novembra 2015. godine pruža svaku vrstu pomoći ugroženoj deci.

 

...Zavist, spletke i trijumf...

Baletska predstava „Licem k licu“, u trajanju od 2 sata, je savremena priča o dve profesionalne plesačice, koja uvodi publiku iza kulisa baletskog života. Život prve plesačice ispunjen je neobičnom radošću i slobodom, a život druge junjakinje ispunjen je porocima - alkoholizmu i lakoj zabavi, kao i sebičnosti, što joj ne donosi ništa osim duševne praznine
i nezadovoljstva. Kontrast je napravljena između dve glavne junakinje koje se upravo sreću licem k licu jedna s drugom, odnosno, licem k licu dobra i zla. Ova prelepa priča obuhvata delove iz klasičnog baleta „Don Kihot“, upletena sa promovisanjem moralnih i etičkih vrednosti jednog društva, uz veru i slobodu čistog duha. Iskazivanjem sadržaja ove predstave, koreograf Jiri Sebastioan Voborski jasno prikazuje kako se život menja uz moć Jevanđelja, dok gledaoci dolaze licem k licu sa konačnim Davaocem života.

 Osnivač i umetnički direktor, Kathy Thibodeaux, stupila je na međunarodnu baletsku scenu daleke 1982. godine, kada je nastupajući u baletu Sendi Peti  “Mi ćemo ga videti“ (We Shall Behold Him), osvojila srebrnu medalju na II međunarodnom baletskom takmičenju u SAD. Sa željom za veću socijalnu angažovanost umetnika 1986. osniva Balet Magnifikat! i 1989 Balet Magnifikat! baletsku školu u koju su uključeni baletski umetnici i pedagozi iz čitavog sveta koji imaju sličnu viziju. Na turnejama svake godine Balet Magnifikat! ima više od 150 nastupa širom SAD i sveta. Balet Magnifikat! je nastupao u Kanadi, Portoriku, Hondurasu, Belizeu, Kostariki, Kolumbiji, Kajmanskim Ostrvima, Holandiji, Francuskoj, Švajcarskoj, Italiji, Grčkoj, Rusiji, Ukrajini, Poljskoj, Austriji, Makediniji, Češkoj, Slovačkoj, Belgiji, Izraelu, Filipinima, Južnoj Koreji, Singapuru, Hrvatskoj, Jermeniji, Keniji i JAR.

Za dodatne informacije o Balet Magnifikat-u! posetite www.balletmagnificat.com.

Prijatelj projekta: Ambasada Sjedinjenih Američkih Država

 

U organizaciji Udruženja Krugovi umetnosti, EUS-a, PEUS-a, Doma omladine Beograda i Eventima.

Karte u prodaji od 18. aprila 2016. godine preko Eventim-a, i blagajne Doma omladine Beograda.

Linkovi:

http://www.balletmagnificat.com/

http://www.balletmagnificat.com/repertoire/face-to-face

http://www.krugoviumetnosti.co.rs/

http://www.domomladine.org/pozoriste/baletska-predstava-licem-u-lice/

Dodatne informacije/Partneri saradnici