Učitavanje

Trenutno nema događaja ovog izvođača.

Budite obavešteni kada budemo imali slobodne ulaznice.

Popularni pevač Đorđe Balašević bi u bližoj budućnosti želeo da poseti svoje fanove u Srbiji i zakaže koncert. Ako ste zainteresovani i želite biti informisani, registrujte se ovde.


Nema dostupnih Fan Reports

Napišite Fan Report (izveštaj)

Još uvek nema napisanih Fan Reports za Đorđe Balašević. Budite prvi koji će napisati izveštaj i podeliti iskustvo sa drugima.


Opis izvođača

Đorđe Balašević (Novi Sad, 11 maja 1953) je jugoslavenski i srpski kantautor, pesnik i glumac. Bio je član grupa "Žetva" i "Rani mraz", a 1982. je započeo solo karijeru. Ukupno je objavio 14 albuma. Glumio je u nekoliko televizijskih serija, za koje je pisao i muziku.
Singl "Računajte na nas" iz razdoblja dok je bio član Ranog mraza je postigao veliku popularnost u socijalističkoj Jugoslaviji i ostala je popularna među jugonostalgičarima. Tijekom 1990-ih bio je veliki kritičar politike Slobodana Miloševića.
1977. godine pristupa glazbenoj grupi "Žetva" s kojom, iste godine snima hit pjesmu "U razdjeljak te ljubim" i ostvaruje svoj prvi uspjeh. Singl je prodan u više od 180.000 kopija, što je bio veliki uspjeh za jugoslovenske standarde.
Naredne godine napušta bend u kome se afirmirao i sa Vericom Todorović osniva grupu "Rani mraz" s kojom nastupa na festivalu u Opatiji, sa pesmom "Prva ljubav". T0kom te godine snima nekoliko hit pesama i sa njima ostvaruje velike tiraže i doživljava potpunu afirmaciju.
Pred samo snimanje pesme "Računajte na nas", pridružuju im se bivši članovi grupe Suncokret, Biljana Krstić i Bora Đorđević. Pesma je postala vrlo popularna među vlastima i među narodom, i predstavljala je svojevrsnu himnu generacije.
Na festivalu u Splitu 1979. godine, Balašević je osvajio prvu nagradu s pesmom "Panonski mornar", svoju popularnost potvrđuje osam rasprodanih koncerta u beogradskoj dvorani Doma sindikata. Tokom 1980. godine, služio je JNA u Zagrebu i Požarevcu, gde je snimio TV seriju Vojnici. Krajem godine izašao je album "Odlazi cirkus", poslednji album grupe Rani mraz. Album je potvrdio Balaševićev status i doneo hitove kao što su "Priča o Vasi Ladačkom" i "Život je more".
Početkom 1982. godine započinje solo-karijeru u vidu albuma Pub s kojim beleži zapažen uspeh.

Danas živi i radi u Novom Sadu, a drži vrlo posećene koncerte u mnogim gradovima bivše Jugoslavije. Održao je 24. maja 2013. veliki koncert u Beogradu, na Kalemegdanu.